Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Svjetska istraživanja pokazala su da svaki drugi čovjek u proljeće oseća simptome proljetnog umora, fiziološke promjene na koju bi trebalo pripremiti organizam.
“Naše tijelo se u proljeće suočava sa prilagođavanjem novim uslovima, a promjene najviše osećaju hronični bolesnici i meteoropate. Takve promjene često se nazivaju proljetnim umorom, čiji simptomi nisu opasni, ali potrebno je obratiti pažnju”, kaže načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Institutu za javno zdravlje Batut Zorica Jovanovski.
Prema njenim riječima, simptomi su neobjašnjiv umor, koji traje danima i ne prolazi ni sa odmorom i dugim spavanjem, a česte su i psihičke promjene, kao što je bezvoljnost.
“Prvo treba prilagoditi oblačenje u skladu sa vremenskim uslovima – jer tu postoje najkritičniji uslovi da dođe do prehlade i upala”, ukazala je Jovanovski.
Takođe, dodaje, potrebno je prekontrolisati krvnu sliku, pošto je tokom zime ishrana uglavnom nepravilna, bogata mastima i ugljanim hidratima, pa je moguće da dođe do povećanja triglicerida i anemije.
“Važno je da vidimo da li postoji još neki uzrok umora, kao i da legnemo na vrijeme, jer bi svaki čovjek trebalo da spava do 12 sati”, preporuke su načelnice Centra za higijenu i humanu ekologiju.
Osim toga, naglasila je značaj fizičke aktivnosti, a da bi se organizam pripremio za ljeto i ojačao, prema njenom mišljenju, dovoljno je 30 minuta brzog hoda u svakodnevnim šetnjama. Proljeće je pravo vrijeme i za čišćenje organizma, a načelnica u Batutu poručila je da bi za organizam bilo najbolje da se pije dosta čajeva i uvede “voćni dan”, kako bi se odstranili toksini.
“Umerenost i raznovrsnost je ključ, to nam pomaže i kod ishrane i fizičke aktivnosti”, istakla je Jovanovski.
Ona smatra da bi te osobe trebalo da unose dodatne količine vitamina, minerala i dijetskih suplemenata, a poželjno je i da pređu na hranu našeg podneblja – rotkvice, zelenu salata, mladi krompir..
“Osim hrane važno je uvijek unositi dovoljnu količinu tečnosti, jedan i po do dva litra vode dnevno. Dok bi flašicu vode uvijek trebalo da nosite sa sobom”, poručila je ona.
Izvor: rts.rs