Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
za koru
3 jajeta
80 g šećera
1 vanilin-šećer
100 g brašna
40 g putera
1/2 praška za pecivo
1,5 dl mlijeka
za fil
4,5 dl jogurta
1 limun
150 g šećera
1 vanilin-šećer
10 g želatina u prahu
5 dl slatkog vrhnja
Priprema:
Kora:
1. Pjenasto umutiti žumanca sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodati otopljeni puter, mješavinu brašna i praška za pecivo pa promiješati.
2. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg pa dodati u smjesu od žumanaca i polako promiješati kuhačom.
3. Pravougaoni kalup prečnika 20×30 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
4. Pečenu koru poprskati mlijekom.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti jogurt, šećer, vanilin-šećer, sok i rendanu koru limuna.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag pa sjediniti sa smjesom od jogurta.
3. Želatin preliti sa četiri kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Zatim ga dodati u smjesu za fil i polako promiješati kuhačom.
4. Pripremljeni fil preliti preko pečene, ohlađene kore u kalupu i ostaviti preko noći da se stegne. Sutradan izvaditi iz kalupa i isjeći na kocke.
Foto: Dobra hrana Izvor: Pošalji recept