Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za koru:
300 g mljevenog keksa
1 dl gustog soka od breskve
100 g putera
Za fil:
350 g krem sira
300 g milerama
4 dl slatke pavlake
100 g bijele čokolade
5 kašika džema od bresaka
4 vanilin-šećera
2 kesice želatina (20 g)
Za žele:
7 dl pirea od bresaka (1 tegla kompota)
4 kašike šećera
70 g gustina
Priprema:
Kora:
1. Mljeveni keks preliti gustim sokom od breskve i rukom pomiješati da se keks sasvim natopi.
2. Posebno umutiti puter, pa mu dodavati pomalo smjese od keksa i miksati.
3. Okrugli kalup za tortu prečnika 26 cm obložiti providnom folijom, pa usuti masu i formirati koru.
4. Ostaviti u frižideru dok se priprema krema.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi pomiješati sir, mileram, vanilin-šećer, džem od bresaka i otopljenu bijelu čokoladu.
2. Umutiti slatku pavlaku i spojiti je sa smjesom od sira.
3. Želatin preliti sa osam kašika hladne vode i ostaviti da nabubri, pa ga rastopiti i pomiješati prvo s nekoliko kašika krema, a potom usuti u ostatak fila i sve lagano izmiješati.
Finalni postupak:
1. Dobijen krem izliti u kalup preko podloge od keksa i staviti u zamrzivač da se rashladi i stegne.
2. Breskve izblendirati da se dobije 7 dl pirea. Odvojiti malo i pomiješati sa gustinom i šećerom, a ostatak zagrijavati do ključanja. Ukuhati dio sa gustinom i miješati dok se ne zgusne.
3. Toplom smjesom preliti rashlađen krem, pa kolač staviti u frižider da prenoći.
Izvor: Pošalji recept Foto: Bakini slatkiši