Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti snijeg od bjelanaca i smjesu od žumanjaka, dodati brašno, gustin i promiješati.
4. U plehu obloženom papirom za pečenje ispeći koru na 200 ºC. Još toplu koru uviti u vlažnu krpu.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjke, šećer, gustin i mlijeko. Kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati kako bi se otopila.
2. Ohlađenu smjesu sjediniti sa puterom i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Koru premazati čokoladnim filom.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko fila od čokolade. Posuti višnjama te urolovati i staviti u frižider da se stegne.
Izvor: Dobra hrana