Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Ostali sastojci:
Priprema:
Kore:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti snijeg od bjelanaca i smjesu od žumanjaka, dodati brašno, čokoladu u prahu, gustin i promiješati.
4. U kalupu za tortu ispeći koru na 200 ºC. Ohlađenu koru poprečno presjeći napola.
Fil:
1. Slatku pavlaku i čokoladu otopiti na pari. Kada se ohladi, umutiti mikserom u čvrst šlag, dodati lješnjake i promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila i posuti polovinom višanja. Preko višanja poslagati piškote natopljene mlijekom. Premazati ih preostalim filom, prekriti višnjama i preklopiti korom.
2. Gotovu tortu premazati šlagom od slatke pavlake i dekorisati sjeckanim lješnjicima.
Izvor: Dobra hrana