Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za fil:
Priprema:
Fil:
1. U šerpu sipati 5,5 dl mlijeka, dodati šećer, vanil-šećer i ostaviti da proključa.
2. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati griz, 0,5 dl hladnog mlijeka i promiješati.
3. Pripremljenu smjesu u tankom mlazu sipati u ključalo mlijeko i nastaviti sa kuhanjem uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
4. Ohlađeni fil podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu crnu čokoladu, a u drugi dio otopljenu bijelu čokoladu i promiješati.
Finalni postupak:
1. Sjediniti toplo mlijeko, nes kavu i šećer. U pripremljenu smjesu umakati keks i njime prekriti dno tepsije.
2. Preko keksa nanijeti tamni fil od griza i prekriti ga slojem natopljenog keksa. Zatim premazati bijelim filom i poravnati.
3. Krem šlag od vanile pripremiti prema uputstvu sa kesice i nanijeti preko fila.
Izvor: Dobra hrana