Griz kocke

by | 1 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 200 g ”pti ber” keksa
  • 1 kašika nes kave
  • 3 dl mlijeka
  • 3 kašike šećera
  • 2 krem šlaga od vanile

Za fil:

  • 6 dl mlijeka
  • 60 g griza
  • 2 bjelanca
  • 100 g crne čokolade
  • 100 g bijele čokolade
  • 1 vanil-šećera
  • 4 kašike šećera

Priprema:

Fil:

1. U šerpu sipati 5,5 dl mlijeka, dodati šećer, vanil-šećer i ostaviti da proključa.
2. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati griz, 0,5 dl hladnog mlijeka i promiješati.
3. Pripremljenu smjesu u tankom mlazu sipati u ključalo mlijeko i nastaviti sa kuhanjem uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
4. Ohlađeni fil podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu crnu čokoladu, a u drugi dio otopljenu bijelu čokoladu i promiješati.

Finalni postupak:

1. Sjediniti toplo mlijeko, nes kavu i šećer. U pripremljenu smjesu umakati keks i njime prekriti dno tepsije.
2. Preko keksa nanijeti tamni fil od griza i prekriti ga slojem natopljenog keksa. Zatim premazati bijelim filom i poravnati.
3. Krem šlag od vanile pripremiti prema uputstvu sa kesice i nanijeti preko fila.

Izvor: Dobra hrana