Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sir i čokolada odličan su spoj, kada je u pitanju desert koji možete pripremiti u obliku torti za svečane prilike, ili kada jednostavno želite počastiti sva svoja čula finim kolačem.
Donosimo vam recept za preukusan kolač koji se sprema za 20-ak minuta, a što je najbolje od svega, ništa se ne peče!
Sastojci za podlogu:
150 grama keksa
100 grama maslaca
2 kašike kakaa
Fil:
300 grama čokolade za kuhanje
500 grama sira mascarpone
200 grama šećera u prahu
250 ml pjene za šlag
Priprema: Usitnite keks i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Obložite kalup za pečenje torti papirom, pa na njega položite podlogu od keksa i maslaca. Keks možete usitniti u blenderu, ili ih položiti u vrećicu pa “istući” valjkom za tijesto dok ne dobijete slatki prah.
Mikserom umutite šlag, dodajte mascarpone, šećer u prahu i istopljenu mlaku čokoladu (pazite da ne bude vruća). Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu pa je prelijte na podlogu od keksa. Ostavite ovako pripremljenu tortu od sira u frižideru na nekoliko sati da se stvrdne.
Od čokolade možete napraviti i glazuru i preliti je preko torte, a slasne kriške poslužiti i uz komadiće omiljenog voća ili badema.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock