Čoko cheesecake

by | 19 Augusta, 2018

Sir i čokolada odličan su spoj, kada je u pitanju desert koji možete pripremiti u obliku torti za svečane prilike, ili kada jednostavno želite počastiti sva svoja čula finim kolačem.

Donosimo vam recept za preukusan kolač koji se sprema za 20-ak minuta, a što je najbolje od svega, ništa se ne peče!

Sastojci za podlogu:

150 grama keksa
100 grama maslaca
2 kašike kakaa

Fil:

300 grama čokolade za kuhanje
500 grama sira mascarpone
200 grama šećera u prahu
250 ml pjene za šlag

Priprema: Usitnite keks i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Obložite kalup za pečenje torti papirom, pa na njega položite podlogu od keksa i maslaca. Keks možete usitniti u blenderu, ili ih položiti u vrećicu pa “istući” valjkom za tijesto dok ne dobijete slatki prah.

Mikserom umutite šlag, dodajte mascarpone, šećer u prahu i istopljenu mlaku čokoladu (pazite da ne bude vruća). Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu pa je prelijte na podlogu od keksa. Ostavite ovako pripremljenu tortu od sira u frižideru na nekoliko sati da se stvrdne.

Od čokolade možete napraviti i glazuru i preliti je preko torte, a slasne kriške poslužiti i uz komadiće omiljenog voća ili badema.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock