Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Nepravedno zapostavljena u ovim krajevima, datula (urma) je slatkiš među voćem koji organizmu može donijeti brojne koristi. Plodovi braon boje izvor su selena, bogati su vlaknima i antioksidansima, a zbog visokog sadržaja fosfora zovu ih i hranom za mozak.
Važno mjesto na trpezi urme zauzimaju u arapskim zemljama, međutim, u ostatku svijeta nisu tako često zastupljene, a ako se konzumiraju, onda je riječ o sušenim plodovima.
Njima se, kao slatkišu iz prirode, okreću oni koji izbjegavaju šećer. Posebno su značajne za vegetarijance, jer sadrže neke za organizam važne materije koje se teže nalaze u namirnicama “običnog” menija. Među njima prednjači selen.
Ovaj antioksidans sprečava jača imunitet, efikasan je u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a smanjuje i rizik od pojave raka. Selen je važan i za rad štitne žlijezde, jer u slučaju nedostatka dolazi do hormonskog disbalansa.
Datule sadrže lutein i zeaksantin, poznatih i kao “vitamini za oči”. Lutein i zeaksantin ubrajaju se u grupu karotenoida, djeluju kao antioksidansi i na taj način štite mrežnjaču oka od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom.
Među korisnim materijama koje urme sadrže nalazi se i fosfor koji igra važnu ulogu u radu mozga. Zbog toga ih nutricionisti preporučuju onima koji se bave intelektualnim radom.
Zahvaljujući visokom sadržaju prirodnih šećera – glukoze, saharoze i fruktoze – smeđi duguljasti plodovi korisni su i u ishrani onih koji troše dosta energije.
Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je odlična zamjena za običan šećer. Lako se vare i smanjuju osjećaj gladi i zbog toga ih nutricionisti preporučuju onima koji se bore protiv viška kilograma.
Izvor: rts.rs Foto: Pixabay