![Savršen miris za Dan zaljubljenih: Ekskluzivne preporuke iz Plaza parfumerije](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/tiziana_terenzi_pisces-e1739356974927-600x470.jpeg)
Savršen miris za Dan zaljubljenih: Ekskluzivne preporuke iz Plaza parfumerije
Za Dan zaljubljenih, Plaza parfumerije donose preporuku neodoljivih mirisa koji će biti idealan poklon za voljenu osobu, ...
Moderna medicina svrstava mlijeko i mliječne proizvode u grupu kompletne ili funkcionalne hrane. Zašto je to tako? Oni sadrže veliku količinu vitalnih hranjivih tvari, poput proteina, kalcijuma i nekih vitamina, te imaju jako važnu ulogu u izgradnji zuba, mišića i kostiju. Izuzetno je važno da djeca i adolescenti konzumiraju dovoljnu količinu mlijeka i mliječnih proizvoda, jer u ovoj fazi tijelo raste i dobija oblik. Kod starijih osoba, mliječni proizvodi daju značajan doprinos prevenciji osteoporoze.
Foto: Promo
Iako mlijeko sadrži oko 87% vode, izuzetno je bogato proteinima, mineralnim solima i sadrži niz važnih vitamina. Među mineralima, najviše je kalcijuma, koji je važan za rast i razvoj tijela – ali kada je kalcijuma premalo u tijelu, to može dovesti do usporavanja rasta. Proteini u mlijeku i mliječnim proizvodima izvor su vitalnih aminokiselina koje zajedno sa kalcijumom igraju ključnu ulogu u izgradnji kostiju.
U uravnoteženoj ishrani vrlo je važno da je u jelovniku uključeno i mlijeko i mliječni proizvodi kao što su sir i razni fermentirani mliječni proizvodi, što može imati dodatne povoljne učinke na naše tijelo. Uz proteine, kalcijum, jogurt, kiselo mlijeko i kefir također sadrže bakterije, mliječne kiseline koje mogu biti korisne za probavu.
Tekst: PR