![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Tijesto
3/4 glatkog brašna
3 dl mlake vode
1 dl ulja
2 kašičice soli
Fil:
1 kg naribane bundeve
1/2 kg naribane jabuke
malo cimeta po želji
smeđi šećer po ukusu
Priprema:
Umijesiti tijesto, premazati ga uljem da se ne stvori korica i ostaviti ga da odstoji sat do dva.
Razvući tijesto na stolnjaku tako da se povlači dlanovima prema rubovima. Premazati ga uljem pomiješanim s malo mlijeka.
Pomiješati sastojke za fil, rasporediti po tijestu, zarolati pomoću stolnjaka pa razrezati štruce i složiti ih u pleh. Štrudle premazati kiselim vrhnjem i peći na 180 do 200 stepeni oko pola sata.
Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana Foto: Thinkstock