Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
400 g slatkog vrhnja za kuhanje *životinjskog porekla
120 g bjelanaca
200 g šećera
450 g bijele čokolade
sirovo voće za dekoraciju
Priprema:
Zagrijati slatko vrhnje i njime preliti bijelu čokoladu. Ostaviti čokoladu da se ohladi. Ulupati šećer i bjelanca na pari dok temperatura ne dosegne 60°C. Pijosle toga presuti u posudu za mućenje i mutiti dok temperatura ne padne do 35°C.
Sipati ganaše u snijeg od bjelanaca i pažljivo promiješati.
Preliti smjesu u mali kalup za torte, a dno i zidove prekriti papirom za pečenje. Ostaviti preko noći da se hladi u zamrzivaču. Odsjeći komad i poslužiti ga sa svežim voćem.
Izvor: 24kitchen.rs