Patlidžan s mesom, parmezanom i povrćem

by | 16 Oktobra, 2018

Sastojci: 

500 g patlidžana
180 g miješanog mljevenog mesa
160 g riže
100 g paradajza
50 g crvenog luka
30 g ribanog sira (parmezana)
40 g maslinovog ulja
1 dl soka od paradajza
1 jaje
2 čena bijelog luka
listići peršuna
sol
biber

Priprema:

Patlidžane operite, prepolovite na pola, izdubite kašikom sredinu, kratko prokuhajte i ohladite. Komade koje ste izdubili kratko prokuhajte, ohladite i sitno isjeckajte.
Pomiješajte ih sa sitno sjeckanim bijelim lukom i peršunom.

Ogulite dva paradajza, izvadite sjemenke i sitno isjeckajte. Luk sitno isjeckajte i kratko zažutite na ulju. Dinstajte ga 20 minuta.

U posebnoj posudi istucite jedno jaje, dodajte komadiće patlidžana s bijelim lukom i peršunom, ribani sir, sjeckani paradajz, meso, sol i biber. Dobro izmiješajte i smjesom napunite patlidžane.

Patlidžane složite u posudu, polijte s malo soka od paradajza, pokrijte i dinstajte na laganoj vatri. Podlijevjte vodom.

Poslužite uz kuhanu rižu.

Izvor: 24sata.hr Foto: Thinkstock