Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
1 kg pirea od dunja
300 g šećera
sok od jedne 1/2 limuna
Priprema:
Dunje operite, očistite od sjemenki, stavite u posudu gdje će se kuhati i prelijte vodom. Kuhajte dok dunje omekšaju da se mogu izblendati štapnim mikserom. Možete ih ispasirati, ako nemate blender. U šerpu u kojoj ćete kuhati pekmez sipajte šećer i stavite na vatru. Karamelizujte šećer do lijepe karamel boje.
U ovako karamelizovani šećer dodajte pire od dunja. Kuhajte na laganoj vatri dok pekmez počne da se zgušnjava. Pred kraj kuhanja dodajte sok od limuna i nastavite kuhanje.
Kada iza kašike kojom mešate pekmez ostane trag, sklonite sa vatre. U oprane, zagrijane tegle, odmah sipajte pekmez. Zatvorite metalnim poklopcem i ostavite utopljene tegle da se ohlade. Hladne tegle odložite u ostavu.
Izvor: superrecepti.rs