Zapečene palačinke od bundeve s kremom od čokolade

by | 2 Novembra, 2018

Sastojci:

Za palačinke
1 muškatna bundeva oko 800-1000 g
1 kašika sjeckanog đumbira
3 jaja
400 g glatkog brašna
300 ml mlijeka
100 ml kisele vode
1 kašičica šećera
Pola kašičice soli
pola kašičice cimeta
pola kašičice muškatnog oraščića
2 kašičice ulja
Fil:
500 g tamne čokolade
500 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
malo cimeta
Preliv:
500 ml vrhnja za kuhanje
300 ml milerama
3 kašike šećera +1 kašika šećera koju ćete posuti odozgo prije pečenja
Dodatno:
Ulje za pečenje palačinki
50 g maslaca za premazivanje posude za pečenje

Priprema:

Muškatnu bundevu očistite, nasijecite na kockice i stavite kuhati. Količinu vode u kojoj ćete kuhati bundevu odredite tako što ćete doliti onoliko vode koliko je potrebno da se bundeva prekrije, ne treba više. Bundevi dodajte nasjeckani đumbir i malo cimeta i muškatnog oraščića. Kuhajte dok ne postane mekana, cca 15-20 minuta.

Dok se bundeva kuha, pripremite kremu pošto se ona mora hladiti. Na laganoj vatri zagrijte vrhnje za šlag do vrenja. Čokoladu izlomite ili nasjeckajte na sitne komadiće. Čokoladu prelijte zagrijanim vrhnjem i miješajte dok se sve ne otopi i ne sjedini. Kremu stavite u frižider.

Kuhanu bundevu izmiksajte štapnim mikserom u pire. Pire pustite da se prohladi. Kad se prestane pariti iz njega, možete nastaviti s pripremom. Pireu dodajte sve sastojke osim brašna. Sve dobro promiješajte. Postepeno dodajte brašno uz konstantno miješanje. Smjesa vam mora biti gušća od obične smjese za palačinke. Tavu za palačinke stavite na jaku vatru da se dobro zagrije. Bundevine palačinke pečete samo s jedne strane pa zato dobro nauljite tavu (po jednu kašičicu ulja za svaku palačinku). Palačinku izlijte i pecite barem 2-3 minute s te jedne strane. Dok se ne uhvati lijepa boja ispod a odozgo se moraju stvoriti balončići i smjesa mora postati mat. Palačinku istresite na radnu površinu i odmah namažite čokoladnom kremom. Palačinku smotajte i slažite u okruglu namašćenu posudu za pečenje (a možete i u običnu posudu).

Rernu zagrijte na 200 stupnjeva. U posebnoj posudi pomiješajte vrhnje za kuhanje, mileram, jaje, šećer i začine. Smjesu prelijte preko složenih palačinki, gore pospite da kašikom šećera i pecite 25-30 minuta, dok “torta” ne porumeni. Kada je gotovo, izvadite iz rerne i pustite da se prohladi na sobnoj temperaturi barem 15 minuta prije posluživanja. Režite na klasične trouglove.

Izvor i foto: gastro.24sata.hr/ foodgasmbyena