Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Oreo keks je jedna od omiljenih poslastica mnogim mališanima. Zato smo za vas danas pripremili recept za domaći oreo keks, kako biste uvijek mogli da uljepšate dan svojoj djeci, a nećete mu ni vi odoljeti. Prednost ovog recepta je što ne sadrži šećere pa ga možete jesti i kada ste na posebnom režimu ishrane.
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema: Rernu zagrijte na 175 stepeni. U posudi pomiješajte bademovo brašno, kakao prah, laneno brašno, chia sjemenke, sodu bikarbonu, so i malo jabukovog sirćeta. U drugoj posudi izmiješajte zaslađivač, maslac i ekstrakt vanile, te mutite mikserom nekoliko minuta dok ne dobijete kremastu smjesu, a zatim dodajte jaje, pa miješajte još malo. U ovu smjesu dodajte malo suhih sastojaka, a kada se formira tijesto, zavijte ga u papir i stavite u frižider da odstoji minimum 2h.
Kada se tijesto stegne, presijecite ga na pola. Jednu polovinu vratite u frižider, a drugu izvaljajte oklagijom, koju ste prethodno posuli kakao prahom, kako se tijesto ne bi lijepilo. Izvaljano tijesto ponovo skupite u kuglicu, pa postupak vajanja ponovite nekoliko puta. Na izvaljanom tijestu, srednje debljine, čašom napravite kalupe za keks. Isti postupak ponovite i sa drugim dijelom tijesta. Male krugove od tijesta stavite na pleh, obložen pek papirom i pecite ih 8 do 10 minuta. Ostavite keksiće da se potpuno ohlade, a zatim napravite fil kojim ćete spojiti dvije polovine oreo keksića.
Kako biste napravili fil, u posudi izmiješajte kokosov maslac, steviju, maslac i ekstrakt vanile. Fil stavite u vrećicu za šlag pa nafilujte jedan keks, a drugim ga preklopite i dobili ste pravi oreo.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Pixabay