
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
220 g omekšalog maslaca
125 g šećera u prahu + 90 g za sirup
200 g mljevenih badema
120 g palente
1 ½ kašičica praška za pecivo
3 jaja
1 žlica limunove korice
100 ml limunovog soka
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Kalup za tortu promjera 24-26 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
Pomiješajte bademe, kukuruznu krupicu i prašak za pecivo u jednoj posudi. U drugoj posudi izmiksajte maslac sa šećerom i dodajte jedno po jedno jaje. Umiješajte suhe sastojke i sjedinite uz pomoć drvene kašiike. Premjestite smjesu u kalup i pecite otprilike 40 minuta. Kolač je gotov kad se počne odvajati od stijenki kalupa.
Pričekajte da se malo ohladi. Pomiješajte limunov sok i šećer u prahu i na laganoj vatri zagrijte do vrenja. Prelijte preko kolača i pustite da se u potpunosti ohladi.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images