Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
80 g maslaca
1 crveni luk
1 karfiol
1 krompir
100 g gauude
začinsko bilje
400 ml mlijeka
100 g feta sira
Priprema:
Rastopite maslac u tavi. Dodajte crveni luk i pržite oko pet minuta. Dodajte karfiol, oguljeni krompir nasječen na komade, mlijeko i začine pa smanjite temperaturu.
Ostavite da se dinsta oko 30 minuta dok karfiol ne omekša. Zatim izmiksajte s krompirom dok ne dobijete kremastu, gustu supu.
Dodajte ribanu goudu ili neki drugi sir po želji, pa pustite da se rastopi. Prelijte mlijekom i pospite kockicama feta sira koje ćete umiješati u supu neposredno prije jela.
Foto: Guliver/Getty Images