Rižoto sa gamborima

by | 8 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 500 g neočišćenih gambora
  • 150 g pirinča
  • 1 dl bijelog vina
  • 3 češnja bijelog luka
  • 1 veća crvena paprika
  • 100 g kukuruza šećerca
  • 1 praziluk
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • 1 kašika margarina
  • maslinovo ulje
  • mješavina začina
  • šafran

Priprema:

1. Pirinač obariti u slanoj vodi sa šafranom, a potom ga procijediti od suvišne tečnosti.
2. Gambore zajedno sa ljuskom obariti u slanoj vodi pa ih procijediti a tečnost od kuhanja sačuvati.
3. Praziluk isjeći na kockice, crvenu papriku na štapiće, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
4. Na malo ulje propržiti praziluk i bijeli luk, a zatim dodati papriku i kukuruz šećerac te i njih kratko propržiti.
5. Potom sipati bijelo vino, dodati začine po ukusu i nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje supe od gambora.
6. Kada povrće omekša, dodati gambore, pirinač, margarin, peršun i začine po ukusu te polako promiješati.

Izvor: Dobra hrana