Quiche tortice s povrćem i pršutom

by | 11 Decembra, 2018

Sastojci:

Za tijesto
250 g miješanog glatkog i oštrog brašna
100 g maslaca
malo soli
1 jaje
1 žumance
malo kiselog vrhnja
malo soli

Za fil
500 g zamrznute mješavine povrća (karfiol, mrkve, brokula…)
2 jaja
100 g svježeg sira
malo kiselog vrhnja
100 g gaude
sol
muškatni oraščić
50 g pršuta

Priprema:

Brzo umijesite glatko tijesto od navedenih sastojaka, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru.

Za fil pomiješajte jaja, kravlji sir, vrhnje, naribanu gaudu, malo muškatnog oraščića, pa sve to posolite.

U posudi zakuhajte vodu, vrlo lagano je posolite, i u njoj kratko prokuhajte povrće. Ocijedite, nježno razdvojite cvjetiće brokule i karfiola i ostavite da se hlade.

Zagrijte rernu na 200 stepeni. U međuvremenu namastite kalupiće za quiche pa ih obložite tijestom.
Tijesto izbockajte viljuškom nekoliko puta, a zatim ga stavite u pećnicu da se peče pet minuta.

Na polupečeno tijesto slažite povrće, prstima natrgajte pršut, rasporedite ga po povrću i sve to prelijte sosom od sira i jaja.

Pecite quiche 25 minuta. Kako biste provjerili je li quiche pečen, probodite ga suhim nožem. Pečen je ako nož ostane čist.

Izvor: kuhaj.story.hr Foto: Guliver/Getty Images