
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
180 g riže
6 dl mlijeka
80 g čokolade za kuhanje
2 kašike maslaca
60 g šećera
4 kašike slatke pavlake
prstohvat cimeta
2 dl pavlake za šlag
kompot od višanja
kašičica likera višnjevca
Priprema:
Rižu prelijte mlijekom i zagrijavajte dok ne zavrije pa smanjite temperaturu i kuhajte 20 minuta uz često miješanje. Dodajte čokoladu, maslac i šećer te kuhajte još dvije, tri minute. Sklonite s vatre. Dodajte pavlaku i cimet te ostavite poklopljeno nekoliko minuta.
Rižu rasporedite po čašama i stavite u frižider. Kad se dobro ohladi, istucite čvrsti šlag. Dodajte šlag čokoladnoj riži i prelijte kompotom od višanja u koji ste dodali i malo likera od višanja.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images