Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom
Pita od jabuka, obogaćena cimetom i orasima, omiljena je jesenska poslastica. Jednostavna za pripremu, nudi spoj tradicije, bogatog okusa i pristup...
Sastojci:
5 kifli
300 g mljevenog mesa
1 luk
1 paradajz
1 paprika
100 ml paradajz sosa ili kašika koncentrata
250 g šampinjona
200 g tvrđe mozzarele
sol, biber, chili, origano, bosiljak
Za začinski maslac:
150 g maslaca
2 kašike sjeckanog vlasca
1 kašičica bijelog luka u prahu
Priprema:
Na malo maslinovog ulja pržiti sjeckani luk i papriku nekoliko minuta. Tada dodati meso, pa uz energično miješanje kratko popržiti. Dodati svjež paradajz sjeckan na kockice, začine i sos paradajz. Dinstati na vatrici uz povremeno miješanje dok sva tekućina ne ispari.
U posebnoj posudi na malo maslinovog ulja popržiti šampinjone nasjeckane na kockice. Kada se šampinjoni isprže ubaciti ih u mesni fil. Na kraju umiješati polovinu sira narezanog na kockice i promiješati.
Maslac otopiti i umiješati vlasac i bijeli luk.
U veći lim preko papira za pečenje složiti peciva presječena na polovine. Svako pecivo po sredini utisnuti prstima pa premazati začinskim maslacem. Na svako pecivo rasporediti malo fila, posipati ostatkom naribanog sira pa zapeći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 15-20 minuta.
Poslužiti uz zelenu salatu ili kakav fini dresing na bazi jogurta.
Izvor: recipeci.com