Kruške kuhane u vinu

by | 23 Marta, 2019

Sastojci:

5 krušaka srednje veličine (odaberite sortu koja nije jako mekana kada je zrela)
1 šolja slatkog do polusuhog bijelog vina
1 i 1/2 šolja vode
1/2 šolje kokosovog šećera
3 štapića cejlonskog cimeta
5 plodova zvjezdastog anisa
1 supena kašika cijelih klinčića
komad svježeg đumbira
sok 1 limete
sok 1/2 narandže
1/2 nasječene narandže s korom

Priprema:

Ogulite kruške, ali ostavite peteljku na njima. Ako želite, možete odsjeći tanki sloj s donje strane kruške kako biste zaravnali dno; tako će biti stabilnije kod serviranja.

Stavite sve sastojke osim krušaka u lonac (odaberite manji lonac, tako da kruške budu u potpunosti prekrivene tekućinom kada ih stavite kuhati). Stavite na vatru i miješajte kako bi se sav kokosov šećer otopio. Kada tekućina zavre, smanjite vatru i stavite kruške u lonac.

Prekrijte ih tanjirom kako bi ostale cijelim volumenom pod vodom. Kuhajte ih oko 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Maknite s vatre i ostavite da se kruške potpuno ohlade u tekućini. Tako u tekućini mogu stajati oko sedam dana u frižideru.

Možete ih poslužiti u zdjelicama s tekućinom od kuhanja, ili bez tekućine, prelivene čokoladom. Tekućinu nemojte bacati, možete je upotrijebiti u nekom drugom receptu.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: ljesnjakicesnjak.blogspot.com