Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
veza mladih kopriva
2 struka mladog crvenog luka
paradajz
kašika brašna
100 g riže
3-4 kašike ulja
jaje
3 kašike kiselog mlijeka
so
Priprema:
U zagrijano ulje stavite sitno isjeckan luk i propržite dvije minute. Koprivu dobro opranu hladnom vodom isijecite i dodajte u pržen luk, pa sve zajedno dinstajte još dvije minute.
Potom umiješajte brašno, sitno isječen paradajz i prelijte sa litar tople vode. Ostavite da vri šest minuta, pa dodajte opranu rižu. Nakon toga pustite da čorba kuha bar 15 minuta. Sklonite šerpu sa šporeta da se čorba malo ohladi.
Za to vremije dobro umutite kiselo mlijeko sa jajetom, nalijte malo tople vode, promiješajte, pa sipajte u šerpu sa čorbom. Posolite po ukusu, a prilikom serviranja u tanjir možete da umiješate kašiku kiselog mlijeka ili kopra.
Izvor: novosti.rs Foto: Guliver/Getty Images