Najbolja i najgora hrana za alergije

by | 14 Aprila, 2013

Ljudi koji pate od alergija sa dolaskom proljeća osjećaju i ispoljavaju simptome poput iritiranog grla i kijavice. Ovakve alergije mogu da budu veoma neugodne, a osim uz pomoć ljekova, simptome možete da umanjite i pravilnom ishranom. Stručnjaci savjetuju da je u slučaju proljetnih alergija najbolje da određene namirnice uključite u svoje obroke, ali i da izbjegavate određenu hranu koja može da uzrokuje ovakve probleme, prenosi “Hafington Post”.

Šta treba da jedete:

  • Jabuke i jagode: Kora jabuke sadržava antioksidanse koji poboljšavaju plućni kapacitet, a isti se nalaze i u narandžama, luku, paradajzu i jagodama. Osim toga sadrži puno vitamina C koji učinkovito štiti od alergija.
  • Crveno grožđe: Istraživanje od prije pet godina pokazalo je da mediteranska ishrana, bogata namirnicama poput crvenog grožđa, narandži i jabuka ublažavaju simptome alergija kao što su začepljen nos i bolno grlo. Samo grožđe bogato je antioksidansima sa snažnim protivupalnim moćima.
  • Topli čaj: Biljni čajevi najbolji su izbor, i važno je da su pritom što topliji kako bi se olakšalo iskašljavanje sluzi i ulažilo peckanje u grlu. U tu svrhu može poslužiti i topla supa.

Šta treba da izbjegavate:

  • Celer: Peckanje u ustima i grlu može biti posljedica “oralne” alergije uzrokovane nekim voćem i povrćem. Simptomi se mogu javiti od jedenja celera, ali i paradajza, breskve, dinje i kivija.
  • Alkohol. Ako vam se nakon povećanog konzumiranja alkohola peruta koža ušiju, laktova, peta ili obrve, sve je to znak da ste alergični na alkohol.
  • Začinjana hrana. Curi vam iz nosa, suze vam oči ili često kijate nakon začinjenje hrane, a i nadut vam je stomak? Budite sigurni da je riječ o alergijskoj reakciji na začine. Inače, to se događa zbog kapsaicina, materije koja se nalazi u jakim začinima, pa je jedino rješenje izbjegavanje takve hrane.

Izvor: Portaloko.hr