Ljudi koji pate od alergija sa dolaskom proljeća osjećaju i ispoljavaju simptome poput iritiranog grla i kijavice. Ovakve alergije mogu da budu veoma neugodne, a osim uz pomoć ljekova, simptome možete da umanjite i pravilnom ishranom. Stručnjaci savjetuju da je u slučaju proljetnih alergija najbolje da određene namirnice uključite u svoje obroke, ali i da izbjegavate određenu hranu koja može da uzrokuje ovakve probleme, prenosi “Hafington Post”.
Šta treba da jedete:
Jabuke i jagode: Kora jabuke sadržava antioksidanse koji poboljšavaju plućni kapacitet, a isti se nalaze i u narandžama, luku, paradajzu i jagodama. Osim toga sadrži puno vitamina C koji učinkovito štiti od alergija.
Crveno grožđe: Istraživanje od prije pet godina pokazalo je da mediteranska ishrana, bogata namirnicama poput crvenog grožđa, narandži i jabuka ublažavaju simptome alergija kao što su začepljen nos i bolno grlo. Samo grožđe bogato je antioksidansima sa snažnim protivupalnim moćima.
Topli čaj: Biljni čajevi najbolji su izbor, i važno je da su pritom što topliji kako bi se olakšalo iskašljavanje sluzi i ulažilo peckanje u grlu. U tu svrhu može poslužiti i topla supa.
Šta treba da izbjegavate:
Celer: Peckanje u ustima i grlu može biti posljedica “oralne” alergije uzrokovane nekim voćem i povrćem. Simptomi se mogu javiti od jedenja celera, ali i paradajza, breskve, dinje i kivija.
Alkohol. Ako vam se nakon povećanog konzumiranja alkohola peruta koža ušiju, laktova, peta ili obrve, sve je to znak da ste alergični na alkohol.
Začinjana hrana. Curi vam iz nosa, suze vam oči ili često kijate nakon začinjenje hrane, a i nadut vam je stomak? Budite sigurni da je riječ o alergijskoj reakciji na začine. Inače, to se događa zbog kapsaicina, materije koja se nalazi u jakim začinima, pa je jedino rješenje izbjegavanje takve hrane.