Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
500 g krompira
1 poriluk
1 glavica crvenog luka
200 g kelja ili raštike
250 g dimljene pikantne kobasice
100 ml maslinovog ulja
1 vezica peršuna-list
sol, papar
Priprema:
Listove kelja nasijecite na rezance. Na maslinovom ulju dinstajte luk 10 minuta, dodajte poriluk nasječen na kolute i kockice krompira.
Zalijte sa 3 dl vode. Kad je krompir kuhan, usitnite štapnim mikserom.
Dodajte vode do željene gustoće, kuhajte dalje i nakon 10 minuta dodajte kelj i nakon 10 minuta kobasicu nasječenu na kolutove – ona daje miris i okus jelu. Promiješajte i začinite po želji.
Začinite maslinovim uljem, pospite grubo sjeckanim peršinom i poslužite.
Izvor: dobartek.spar.hr