Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za krofne:
Za fil od malina:
Za fil od čokolade:
Priprema:
Krofnice:
1. U šerpu sipati vodu i ulje, dodati prstohvat soli i ostaviti da proključa.
2. Zatim izmaći sa ringle, dodati brašno i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne.
3. Zgusnutu smjesu ostaviti da se ohladi, a zatim dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom. Na kraju dodati prašak za pecivo i dobro izmiješati.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje. Pripremljenu smjesu sipati u poslastičarski džak i pomoću njega na papir za pečenje istiskivati gomilice fila, tako da između svake ostane 2 cm razmaka. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
5. Pečene krofne ostaviti da se ohlade, a potom ih poprečno presjeći napola.
Fil od malina:
1. U manjoj šerpi sjediniti 4 dl mlijeka i šećer, te ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko i puding od vanile, sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U ohlađen puding dodati puter i maline pa umutiti mikserom.
Fil od čokolade:
1. Puding pripremiti na isti način kao kod fila od malina samo na kraju dodati otopljenu čokoladu i promiješati.
Finalni postupak:
1. Ohlađene krofnice pomoću poslastičarskog džaka napuniti filom od malina i čokolade, a zatim ih preklopiti i posuti šećerom u prahu.
Izvor: Dobra hrana