Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
500 g brašna
1 jaje
3 dcl mlijeka
1 kašike šećera
so
Punjenje
500 g svježeg sira
1 vanilin-šećer
1 jaje
4 kašike šećera
Preliv
180 g kisele pavlake
1 jaje
2 kašike šećera
Priprema:
Pomiješati sastojke za tijesto i napraviti glatku smjesu. Ispeći palačinke i pustiti ih da se ohlade.
Zatim pomiješati sastojke za punjenje i dobro ih izmiješati, po želji dodati grožđice ili neko drugo kandirano voće. Ispečene palačinke napuniti smjesom od sira i zarolati ih te ih posložiti u pleh za pečenje.
Palačinke premazati smjesom kisele pavlake, jaja i vanilin-šećera i peći ih na 180 stepeni otprilike 20 minuta, sve dok ne porumene.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images