![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/09/GettyImages-492424788-600x470.jpg)
Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
100 g šećera
60 g šećera u prahu
125 ml ulja
60-100 g džema od borovnica
90 g pšeničnog oštrog brašna (tip 400)
90 g pšeničnog glatkog brašna (tip 550)
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica vanilin-šećera
45 g kakaa
200 ml jogurta
40 ml mlijeka
Za glazuru:
25 g maslaca
50 g čokolade
3 kašike slatkog vrhnja
Priprema:
Izmiješajte šećer, šećer u prahu, ulje i džem.
Pomiješajte brašna, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin-šećer i kakao. U smjesu od brašna umiješajte smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste izmiješali s mlijekom.
Sve dobro promiješajte i izlijte u namašćen duguljasti kalup (26×12 cm). Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
Na laganoj vatri otopite maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom prelijte još vrući kolač.
Ohlađeni kolač narežite i poslužite.
Savjet plus: Kolač će biti sočan, a da li je pečen provjerite drvenim štapićem ili čačkalicom koji nakon vađenja treba ostati čist.
Izvor: coolinarika.com