
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
500 grama jufki
200 grama maslaca
Za fil:
400 grama pistacija
100 grama badema
pola kašičice mljevenih sjemenki kardamoma
Za agdu/sirup:
300 grama šećera
700 ml vode
1 neprskani limun
pola kašičice ružine vodice
***Savjet plus: Prije pečenja, na baklavu položite jedan list kore za savijače kako baklava ne bi izgorjela.
Priprema:
Pleh dimenzija 30 x 20 centimetara namastite s malo rastopljenog maslaca. Položite u njega dvije kore za pite i premažite ih rastopljenim maslacem. Za fil jednostavno pomiješajte mljevene pistacije, bademe i kardamom. Po listovima rasporedite dvije šake fila i prekrijte s još dvije kore. Kore ponovno premažite maslacem. Tako slažite kore i fil sve dok ne potrošite sve sastojke, s time da vam zadnji sloj moraju biti kore. Premažite i zadnje kore maslacem i baklavu izrežite na rombove.
Pecite na 180 stepeni oko 35 minuta te pojačajte na 200 stupnjeva i pecite još 10 minuta.
Dok se baklava peče, pripremite sirup. Šećer, vodu i na ploške nasječen limun rastopite na laganoj vatri. Miješajte povremeno sve dok se tekućina ne redukuje za jednu trećinu. Maknite s vatre i pustite da se lagano ohladi. Zatim dodajte ružinu vodicu. Kad je baklava pečena i dok je još uvijek vruća, prelijte je ohlađenim sirupom.
Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana