Gazpacho: Osvježavajuća hladna supa od paradajza
Iako je poznata kao ljetna supa, gazpacho je savršena i za zimu. Osvježite svoje tijelo zdravom kombinacijom paradajza, krastavca i začina Iako je...
Sastojci:
Priprema:
1. Listove blitve preliti ključalom vodom i ostaviti da omekšaju. Zatim ih ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Crni luk isjeći na kockice, a mrkvu i celer izrendati na krupno rende.
3. Ljuspice soje preliti ključalom vodom i sačekati da nabubre pa ih ocijediti od suvišne tečnosti.
4. Na malo ulja propržiti crni luk, mrkvu i celer. Dodati pirinač i dinstati uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
5. Kada pirinač omekša, dodati ljuspice soje, sok od paradajza, mljevenu papriku i začine po ukusu i kratko prokuhati.
6. Na svaki list blitve staviti kašiku fila od soje i zaviti u sarmu.
7. Posebno na ulju propržiti brašno, dodati mirođiju te i nju kratko propržiti. Zatim postepeno dolijevati vodu i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati pavlaku i začine po ukusu.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati sarmice. Preliti ih pripremljenim sosom od mirođije i zapeći.
Izvor: Dobra hrana