Sarmice od blitve sa sojom

by | 22 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 2 veze blitve
  • 120 g ljuspica soje
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 mrkve
  • 100 g celera
  • 70 g pirinča
  • 1 dl soka od paradajza
  • 1 kašikica mljevene paprike
  • 1 dl ulja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika mirođije
  • 1 dl pavlake
  • mješavina začina
  • biber

Priprema:

1. Listove blitve preliti ključalom vodom i ostaviti da omekšaju. Zatim ih ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Crni luk isjeći na kockice, a mrkvu i celer izrendati na krupno rende.
3. Ljuspice soje preliti ključalom vodom i sačekati da nabubre pa ih ocijediti od suvišne tečnosti.
4. Na malo ulja propržiti crni luk, mrkvu i celer. Dodati pirinač i dinstati uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
5. Kada pirinač omekša, dodati ljuspice soje, sok od paradajza, mljevenu papriku i začine po ukusu i kratko prokuhati.
6. Na svaki list blitve staviti kašiku fila od soje i zaviti u sarmu.
7. Posebno na ulju propržiti brašno, dodati mirođiju te i nju kratko propržiti. Zatim postepeno dolijevati vodu i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati pavlaku i začine po ukusu.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati sarmice. Preliti ih pripremljenim sosom od mirođije i zapeći.

Izvor: Dobra hrana