Karfiol s mangom i kozicama

by | 26 Novembra, 2019

Sastojci (4 porcije):

250 g kozica (mogu i škampi)
1 karfiol (oko 800 g)
300 g graška
1 leblebija iz konzerve
1 čen bijelog luka
4 kašike ulja
1 kašičica meda
0.5 kašičice kurkume i currya
0.5 kašičice ribanog đumbira
1 čili papričica
1 kašikausitnjenog manga
2 kašike soka od limete ili limuna
sol, biber
svježi peršun

Priprema:

Kozice odmrznite i obrišite papirnatim ubrusima.

Karfiol nasijecite na manje “cvjetove” te kuhajte s graškom u posoljenoj vodi oko 10 minuta.

Leblebiju dobro isperite i ocijedite. Bijeli luk usitnite i pomiješajte s jednom kašikom ulja i meda te kurkumom.

Dodajte kozice, dobro promiješajte te ostavite da se mariniraju oko 15 minuta.

Mango usitnite nožem pa dodatno zgnječite viljuškom kako bi dobili kremastu teksturu.

Umak za povrće napravite od usitnjenog đumbira i čilija, manga, currya, soka od limete, soli, bibera i dvije kašike ulja. Prelijte ga preko karfiola, graška i slanutka te stavite sa strane kako bi se okusi bolje povezali.

Kozice pecite na ulju 6-8 minuta. Poslužite na tanjuru s usitnjenim peršunom i uživajte u novim okusima!

Izvor: kaufland.hr