Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za bulgur:
Za povrće:
Za ćufte:
Priprema:
1. Stvaite bulgur u činiju. Prelijte ga vrućim bujonom, dodajte malo maslinovog ulja i pokrijte tacnom. Ostavite 15 minuta.
2. Isjeckajte sitno začine. Isjecite čeri paradajz na polovine. Dodajte ga u bulgur. Izrendajte koru i iscjedite sok od pola limuna. Posolite i pobiberite, i dodajte maslinovo ulje. Promiješajte.
3. Povrće isjecite na krupne komade, bez bijelog luka, i stavite u pleh. Izdrobite odozgo majčinu dušicu i dodajte češnjeva bijelog luka. Posolite i pobiberite, i dodajte maslinovo ulje. Promiješajte i pecite na 200 stepeni, 50 minuta.
4. Možete da zamijenite jagnjeće mljeveno meso svinjetinom i teletinom 50:50. Stavite mljeveno meso u činiju i dodajte začine, jaja i galetu. Posolite i pobiberite, pa umijesite mljeveno meso. Napravite duguljaste ćufticei poređajte ih u prethodno namazan pleh. Pecite ćuftice 15 minuta u prethodno zagrijanoj rerni.
5. Poslužite pikantne ćuftice sa prilogom od bulgura i pečenog povrća. Prelijte začinjenim kiselim mlijekom.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen