Hljeb s cimetom: Doručak, užina, desert i večera

by | 6 Januara, 2020

Sastojci:

350 ml tople vode
7 g kvasca
3 kašike smeđeg šećera
4 kašike maslaca
500 g brašna
½ kašičice soli
3 kašike šećera
2 kašike cimeta

Priprema:

Pomiješajte toplu vodu s kvascem i pustite da odstoji nekolikominuta. Dodajte smeđi šećer i tri kašike omekšalog maslaca.

Umiješajte 250 g brašna i so i miksajte tri, četiri minute. Postepeno dodajte još 200 g brašna i miksajte. Tijesto je spremno kad se u potpunosti odvaja od stijenki posude. Prebacite na pobrašnjenu čistu plohu i mijesite. Po potrebi dodajte još malo brašna.

Tijesto će nakon desetak minuta biti glatko i elastično. Premjestite tijesto u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da stoji na toplom dok se ne udvostruči.

Razvaljajte tijesto u četverougao debljine 5 mm. Rastopite preostalu kašiku maslaca, pričekajte da se ohladi i premažite tijesto, a potom ga pospite smjesom šećera i cimeta. Zarolajte tijesto, a zatim ga oštrim nožem prepolovite po dužini i omotaj polovine. Prebacite u kalup obložen papirom za pečenje, pokrijte folijom i pričekajte pola sata da se digne.

Zagrijte rernu na 175 stepeni i pecite 40 do 45 minuta. Pričekaj da se ohladi prije sječenja.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images