Pileći rolat s pečurkama

by | 25 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 12 tankih kora za pitu
  • 500 g pilećeg bijelog mesa
  • 1/4 praziluka
  • 1 dl mlijeka
  • 200 g mariniranih šampinjona
  • 150 g mladog sira
  • 2 jajeta
  • mješavina začina
  • ulje, biber

Priprema:

1. Pileće bijelo meso samljeti na mašini za mljevenje. Praziluk očistiti i isjeći na kockice, a šampinjone na listove.

2. Na malo ulja propržiti praziluk, a zatim dodati piletinu te i nju kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.

3. Kada meso omekša a suvišna tečnost uvri, dodati marinirane šampinjone i začine po ukusu te sve zajedno kratko propržiti.

4. U ohlađeni fil dodati izmrvljeni mladi sir i umućena jaja. Polako promiješati da se dobije ujednačena smjesa.

5. Uzeti dvije kore za pitu, poprskati ih sa malo ulja, složiti jednu na drugu i ostaviti sa strane.

6. Potom uzeti jednu koru za pitu i poprskati sa malo ulja, duž jednog kraja nanijeti malo fila od piletine i urolovati. Na isti način od preostalog materijala nafilovati i preostale kore.

7. Uzeti prve dvije kore poprskane uljem i duž jednog kraja složiti četiri punjene rolnice jednu do druge. Na njih poslagati tri punjene rolnice, potom dvije, a na vrh jednu tako da se dobije oblik piramide.

8. Sve zajedno pažljivo urolovati sa donjim korama u rolat.

9. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju staviti rolat. Premazati ga smjesom od malo ulja i mlijeka. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana