Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Pileće bijelo meso samljeti na mašini za mljevenje. Praziluk očistiti i isjeći na kockice, a šampinjone na listove.
2. Na malo ulja propržiti praziluk, a zatim dodati piletinu te i nju kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
3. Kada meso omekša a suvišna tečnost uvri, dodati marinirane šampinjone i začine po ukusu te sve zajedno kratko propržiti.
4. U ohlađeni fil dodati izmrvljeni mladi sir i umućena jaja. Polako promiješati da se dobije ujednačena smjesa.
5. Uzeti dvije kore za pitu, poprskati ih sa malo ulja, složiti jednu na drugu i ostaviti sa strane.
6. Potom uzeti jednu koru za pitu i poprskati sa malo ulja, duž jednog kraja nanijeti malo fila od piletine i urolovati. Na isti način od preostalog materijala nafilovati i preostale kore.
7. Uzeti prve dvije kore poprskane uljem i duž jednog kraja složiti četiri punjene rolnice jednu do druge. Na njih poslagati tri punjene rolnice, potom dvije, a na vrh jednu tako da se dobije oblik piramide.
8. Sve zajedno pažljivo urolovati sa donjim korama u rolat.
9. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju staviti rolat. Premazati ga smjesom od malo ulja i mlijeka. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana