Avokado – proteinski i zdravi obroci

by | 27 Januara, 2020

Obožavate avokado? A šta da dodate uz njega kako biste povećali unos proteina? Donosimo nove recepte  s ovom supernamirnicom!

 

Avocado eggs

SASTOJCI:

  • avokado – 2 kom.
  • maslinovo ulje – 2 kašike
  • jaja – 4 kom.
  • peršun
  • so
  • biber

PRIPREMA: Pleh prekriti aluminijskom folijom i od nje napraviti 4 udubljenja, koja će služiti da drže polovine avokada uspravno i ravno. Avokado prepoloviti i izdubiti dovoljno da u njega može da stane jaje. Staviti ih u udubljenja od folije, u svaku polovinu razbiti po jedno jaje, posoliti i pobiberiti. Peći u rerni zagrijanoj na 190 stepeni C, oko 15 minuta. Služiti toplo posuto sitno sjeckanim peršunom.

Avokado umak

SASTOJCI:

  • avokado – 1 veliki, mekši
  • luk – 1/2 glavice, ne velike
  • peršun – 1/3 vezice
  • ljuta paprika – 1 zelena, ne mnogo ljuta
  • so
  • biber – svježe mljeven, po ukusu
  • maslinovo ulje – oko 30 ml
  • sok od limuna – od 1/2 limuna

PRIPREMA: Očistite avokado, prepolovite ga, izvadite košpicu i izdubite meki dio sa kore. Stavite ga u blender ili multipraktik i dodajte isjeckani luk, peršun, ljutu papriku, bez sjemenki, iscijeđen sok od limuna, začine po ukusu. Dolijte maslinovo ulje i mutite dok smjesa ne postane glatka. Najukusniji je kada ostanu malo krupniji parčići luka i peršuna. Sa tako napravljenim sosom možete da mažete bruskete, sendviče ili da ga servirate sa čipsom od povrća ili sa slanim štapićima.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images