Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci (za dvije osobe):
špagete
so
200 grama gunaćale (pančeta ili slanina)
Sastojci za sos:
2 jaja
1 žumance
biber
rendani parmezan (može i iz kesice)
Priprema:
U ključalu vodu sipajte 10 grama soli i dodajte špagete. Nemojte da sipate ulje, samo povremeno promiješajte da se ne bi zalijepile.
Dodajte sjeckane guanćale (pančetu ili slaninu). Za pravi doživljaj, ako želite da budu prave špagete karbonara potrudite se da nađete guanćale, odnosno italijansko suho meso koje se pravi od svinjske vilice ili obraza. Svakako i pančeta može da bude dobra zamjena.
U tavu stavite maslinovo ulje, zatim dodate guanćale/pančetu.
U činiiji umutite jaja, pa dodate parmezan i biber.
Smanjite temperaturu u tavi, a kada guanćale/pančeta postane rumena isključite i sačekajte da se malo ohlade.
Uzmite jedan ubrus i sa njim pokupite malo masnoće iz tiganja.
Dodajte špagete (izvadite jednu iz šerpe, ako nije skroz mekana vratite da se kuha još 4-5 minuta) u tavu i dobro promiješajte.
Nemojte da čekate da se skroz ohlade nego dodajte sos koji ste pripremili i opet dobro promešajte.
Bitno je da ne bude mnogo vruće jer jaja ne treba da budu previše skuhana.
Kada servirate izrendajte još malo parmezana i dodajte bibera.
lepotaizdravlje.rs
Foto: Guliver/Getty Images