Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil I:
Za fil II:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom da se dobije gotovo bijela smjesa.
3. Sjediniti šam od bjelanaca i umućene žumanjke, dodati brašno i gustin te polako promiješati. Pravougaonu tepsiju nauljiti i posuti brašnom. Sipati u nju pripremjenu smjesu za koru i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Fil I:
1. U manju šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od jagode i sipati u ključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U topao puding dodati pavlaku i promiješati.
Fil II:
1. Želatin preliti hladnom vodom i ostaviti da nabubri.
2. Jagode izmiksati u blenderu.
3. Posebno umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag pa u njega postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.
4. Sjediniti izmiksane jagode sa šlagom od slatke pavlake, dodati nabubreo želatin i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru ostaviti u tepsiji te je preliti toplim filom od pudinga i sačekati da se ohladi.
2. Potom nanijeti fil od jagoda i poravnati.
3. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice pa premazati kolač.
Izvor: Dobra hrana