Slatki zalogaji bez grižnje savjesti: Niskokalorični deserti
Ne odričite se slatkiša dok mršavite! Otkrijte koji su to ukusni niskokalorični deserti koji zadovoljavaju vašu želju za slatkim bez krivnje Često...
Ne možemo da im odolimo, posebno ne sada kada je vrijeme da ih jedemo i uživamo u jedinstvenom ukusu koji nam pružaju. Njihovo visočanstvo – trešnje.
I dok svim čulima uživamo u ovom crvenom voću, nije na odmet znati i nešto o njegovom blagotvornom dejstvu na naš organizam.
Trešnje, vjerovali ili ne, doprinose našem zdravlju. I to u mnogo čemu. Nekoliko trešanja ima jače dejstvo čak i od aspirina, a pri tome ne iritiraju želudac.
One sadrže vitamine A, B i C, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin – sastojke koji pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom, glavobolju i simptome povezane sa fibromijalgijom.
Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, zato možete da ih ponesete na posao i jedete između obroka.
Naučnici Univerziteta u Bostonu smatraju da trešnje imaju sposobnost da utiču na smanjene rizika od gihta, što su i dokazali jednogodišnjim istraživanjem koje su sproveli sa pacijentima koji boluju od ove bolesti.
Stručnjaci su ustanovili kako se rizik od napada smanjio za 75 posto kada su ispitanici jeli trešnje i istovremeno uzimali lijek koji smanjuje količinu mokraćne kiseline.
Trešnje takođe podjednako doprinose i gubljenju kilograma tako što antocijanini iz tamnih trešanja mogu da smanje količinu masnih naslaga na stomaku, a samim tim i snize količinu holesterola i šećera u krvi.
One imaju i antikancerogena svojstva, a dobro utiču i na zdravlje kostiju.
Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100 grama), što u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju.
Izvor: b92 Foto: Pexels