Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci (količina za 16 standardnih mafina):
375 g brašna
2 kesice praška za pecivo
½ kašičice soli
½ limuna (kora)
3 jaja (sobne temperature)
200 g šećera
250 ml mlijeka (sobne temperature)
120 ml ulja
1 kašičica ekstrakta vanilije
120 g bijele čokolade
200-220 g svježih malina
Priprema:
Zagrijati rernu na 220º C. Pleh za mafine premazati uljem ili puterom i ostaviti sa strane.
U većoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, koru limuna i so, pa ostaviti sa strane.
Posebno umutiti jaja sa šećerom toliko da smjesa postane svijetlo žuta i lagana. Dodati mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije, pa dobro sjediniti.
Pripremljenu masu dodati u posudu sa brašnom i promiješati kuhačom (ne preporučuje se korištenje miksera). Zahvatati nježnim potezima sa dna posude odižući kuhaču ili spatulu ka sebi, kako bi se brašno dobro sjedinilo.
Kada smjesa postane teška i gusta (dobro je ako se ponegdje nađu grudvice brašna) dodati sitno izlomljenu (ili izrendanu) čokoladu i promiješati.
U pripremljen kalup za mafine nasuti smjesu skoro do vrha i prstima zaroniti maline u tijesto (5-6 malina/mafin). Radi kolorita 2-3 maline ostaviti na površini da se naziru.
Posuti šećerom i peći na 220º C 5 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 180º C i peći još 15 minuta tj. dok mafini ne postanu zlaćani.
(Trik sa čačkalicom će pomoći – bocnuti čačkalicom u sredinu mafina i izvaditi, pa ukoliko se tijesto nije uhvatilo na čačkalicu mafini su pečeni.)
Mafine izvaditi iz rerne pećnice i ostaviti da se ohlade desetak minuta.
Savjet plus: Ne preporučuje se upotreba zamrznutih malina jer otpuštaju previše soka i boje tijesto. Mafini su najukusniji dok su svježi.
Foto: Guliver/Getty Images