Iz meksičke kuharice: Chimichanga s piletinom
Sastojci:1 pakovanje tankih kora za pite 400 g pilećeg filea 1 pakovanje zamrznute meksičke mješavine povrća 200 ml sos paradajza 100 ml vo...
Sastojci:
400 g kiselog tijesta
2 glavice crvenog luka
4 čšenja bijelog luka
1 paprika babura
1 ljuta papričica
600 g miješanog mljevenog mesa
1/2 veze peršuna
3 dl jogurta
2 dl kisele pavlake
1 kašika brašna
0,5 dl ulja
suhi povrtni začin, biber, so
Priprema:
Papriku baburu i crveni luk isjeći na kockice, ljutu papričicu na kolutove, a peršun i bijeli luk sitno isjeckati. U teflonskoj tavi na malo ulja propržiti crveni i bijeli luk, dodati papriku baburu i ljutu papričicu te dinstati dok povrće ne omekša.
U omekšalo povrće dodati meso i peršun, začiniti po ukusu, pa dinstati još 15 minuta, uz povremeno dodavanje vode po potrebi.
Radnu površinu posuti brašnom, pa po njoj razvući nadošlo kiselo tijesto na debljinu od 5 mm. Po tijestu ravnomjerno rasporediti mesni fil pa ga urolati, te rolat isjeći na kriške širine 5 cm.
Zemljanu posudu nauljiti i po dnu poredati punjeno, rolovano tijesto, te staviti da se peče u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.
Posebno pomiješati jogurt, pavlaku i malo bijelog luka te začiniti po ukusu. Pečen rolat izvaditi iz rerne pa preliti pripremljenim sosom.