Ako slijedite ova uputstva ulje će postati vaša svakodnevna beauty rutina

by | 6 Oktobra, 2020

Iako zvuči nevjerovatno, ulje može biti dobar izbor i za masnu kožu. 

Vjerovali ili ne, uvođenjem ulja u beauty rutinu masna koža neće postati masnija nego blistavija. “Ulja mogu ojačati zaštitnu barijeru kože, što znači da ona može bolje čuvati nutrijente i vodu, a istovremeno blokirati mikrobe, onečišćivače i alergene”, kaže dr. Sarah Villafranco, osnivačica kozmetičkog brenda Osmia Organics.

Sve su to preduslovi za čistu i zdravu kožu, neovisno o tipu kože. Iako zvuči suprotno od uobičajenog mišljenja, korištenjem ulja za lice koža može postati manje masna jer ulja pomažu žlijezdama lojnicama (one koje luče masnoću) da budu u što boljoj ravnoteži, tvrdi dr. Villafranco.

Evo u čemu je fol: ako na lice stavite ulje koje nije namijenjeno vašem tipu kože ili ga nanesete pogrešno, vaša će se koža pretvoriti u disko kuglu punu začepljenih pora. ali imamo rješenje: slijedite ove upute i sve će biti u redu.

1. Držite se biljnih ulja koja ne sadrže puno zasićenih kiselina

Takvi pripravci prodiru u kožu brže s minimalno ostatka, kaže dermatologinja dr. Heather Rogers. Osim toga, ona preporučuje ulja bez dodanog parfema koji može iritirati kožu. Neki od popularnih niskozasićenih ulja su jojobino, suncokretovo i ulje sjemenki grožđa, ali ako niste sigurni koje odabrati, na etiketi potražite riječi kao što su “lightweight” ili “noncomedogenic”, takva bi ulja trebala biti u redu. Osim njih, masna koža voli ulja koja sadrže linolensku kiselinu, kao što su ulje konoplje i šipka, kaže dr. Villafranco. “Linolenska kiselina je sjajna za masnu kožu jer pridonosi kontroli proizvodnje sebuma.”

2. Bježite od kokosova ulja

Da, dobro ste pročitali. Znamo da su svi – od nečije bake do one influencerice koju pratite na instagramu – oduševljeni kokosovim uljem, ali kada je riječ o masnoj koži, ono je zabranjeno. “Kokosovo ulje puno je zasićenih masnih kiselina kao što je laurinska kiselina, a one se mogu nataložiti na koži te prouzrokovati pretjeran sjaj i začepljene pore”, tvrdi dr. Villafranco. Kad smo već kod toga, bježite i od mineralnih ulja, savjetuje dr. Rogers. “Ona se uopće ne upijaju nego samo ‘sjede’ na površini kože.”

3. Nemojte ga samo nanijeti

“Ulje upotrebljavajte ovako: na čistu i vodom navlaženu kožu nanesite nekoliko kapi i dobro ih umasirajte”, savjetuje dr. Villafranco. Ulje će se tako brže upiti nego kada ga na brzinu namuljate na kožu. Osim toga, masiranjem ćete zadržati više vlage u koži. Ulje možete nanijeti i tako da ga umiješate u serum ili kremu za lice. Najbolje ga je početi koristiti noću da biste vidjeli kako će koža reagirati. Reagira li koža dobro, možete ga početi koristiti dva puta na dan.

Izvor: cosmopolitan.hr/Foto: Getty Images