Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Listovi drevne zimzelene biljke koja raste širom Mediterana bogati su raznovrsnim mineralima (kalijum, bakar, mangan, kalcijum, željezo, cink, magnezijum, selen) te vitaminima B grupe koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu te za normalan rad nerava i mišića.
Lovor se koristi u liječenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume te kod nervoze i nesanice.
Eterično ulje lovora izvrsno je za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.
Čaj i sirup od lovorovog lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćenje disajnih puteva i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa.
Čaj od lovora
3 svježa ili suha lovorova lista natrgajte na manje komade ili ih sitno nasjeckajte, pa ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta.
Maknite s vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procijedite.
Kad se malo ohladi, dodajte kašiku limunovog soka i 1-2 kašike domaćeg meda. Pijte 2-3 šolje čaja dnevno.
Lovorov sirup
Pripremite 6 svježih ili 8 suhih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 kašika smeđeg šećera ili meda, sok 1 limuna.
Zakuhajte vodu, a kada zavrije, dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuhajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu prelijte u drugu posudu.
Dodajte smeđi šećer (ili med) i iscijedite limun. Sve dobro izmiješajte dok se šećer (ili med) sasvim ne otopi.
Uzimajte 1-3 kašičice sirupa dnevno (može se uzimati hladan ili topao).
Lovorov sirup čuvajte u frižideru, u staklenoj flašici. Tako može stajati nekoliko dana, a potom po potrebi napravite novi.
Izvor: ordinacija.hr Foto: Guliver/Getty Images