6 stvari koje ne biste smjeli čistiti sodom bikarbonom
Soda bikarbona je odlična za mnoge stvari, ali nije pogodna za sve površine. Saznajte koje stvari ne biste smjeli čistiti sodom bikarbonom Soda bi...
Kuhanje podrazumijeva obavezno i sjeckanje luka koji se koristi pa skoro u svim jelima, ali koje je često najomraženija aktivnost domaćica. Uvijek oplaču, pa to i ne čudi!
Zašto se to uopće događa? Kada počnete rezati luk on oslobađa hemikaliju – sintazu – koja pak u dodiru sa sumporom (koji je sastavni dio luka), stvara hemijski spoj nazvan sin-propanetial-s-oksid koji je hlapljiv i koji potiče rad suznih žlijezda.
Iako se možda čini neizbježno, ta situacija se može spriječiti ili barem ublažiti, prenosi britanski Express, u dva koraka.
Prvo, prije sjeckanja stavite luk u frižider na 30 minuta ili u zamrzivač na 15. Nadražujuće hemikalije zbog kojih ljudi počnu plakati lakše putuju toplim zrakom, a hlađenje luka prije nego što ga nasjeckate može spriječiti da ti spojevi dođu do očiju. Drugo, otvorite prozor blizu mjesta gdje režete luk – na taj način će se raspršiti hemikalije koje nadražuju oči. Idealno bi bilo i da uključite napu ili mali ventilator tokom rezanja.
Ivan Murauyou/Getty Images