2 namirnice koje suzbijaju sve upale
Ako svakodnevno jedete namirnice koje suzbijaju sve upale, sačuvaćete i fizičko i mentalno zdravlje. A pritom su i jako ukusne. Praćenje antiinfla...
Zdravi obroci bi trebali biti na vašem svakodnevnom meniju, ali ako ne možete ispoštovati sva tri, onda pokušajte barem sa doručkom. Predstavljamo vam obrok za čiju pripremu vam je potrebno svega 5 minuta, a njegove su dobrobiti ogromne. Naime, osim što poboljšava probavu pruža vam i dozu energije potrebne za svakodnevne aktivnosti…
Sastojci: 1 jogurt; 1 kašika jabuklovog pektina (recept u nastavku); 1 kašika meda; 40-50 grama sjeckanih oraha; pola kašike cimeta; 30 kapi propolisa; 3 kašike zobene kaše i suho voće po izboru.
Vrijeme pripreme: 5 minuta.
Pektin je tip vlakna koji nalazimo u biljkama, a jabuke sadrže posebno visok udio pektina. Jabučni pektin, topljiva vlaknasta tvar iz jabuke, povoljno utječe na razgradnju masnih tvari, te smanjuje apsorpciju holesterola iz hrane i pospješuje rad debelog crijeva.
Potrebno vam je 1 kg organskih jabuka i 2,5 dcl vode. Jabuke operite, odstranite peteljke i plodove narežite na manje komade. Stavite 2,5 dl vode u šerpu i vatru na najjače jer pektin mora u najkraćem vremenu postići visoku temperaturu, inače će se raspasti. Kuhajte na umjerenoj vatri 30 minuta. Potom miješajući nastavite kuhati dok se masa ne zgusne. Ocijedite kroz cjediljku i odmah smjesu pektina prespite u steriliziranu teglu.
Noć prije pomiješajte jogurt i jabučni pektin i ostavite u frižideru da se pektin poveže. Možete ovo učiniti i ujutro, ali onda ćete morati čekati da se pektin rastvori. Ujutro dodajte ostale sastojke i sve pomiješajte. Neka malo odstoji da se povežu sastojci i rastopi zobena kaša.
Mizina/Getty Images via Guliver