
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Od samo tri sastojka!
Zbog brzog načina života često se okrećemo nezdravoj hrani koja negativno utiče na probavu. Ni praznična trpeza (a maj je pun praznika) koja obiluje slatkim, slanim i masnim delicijama – nije prijatelj metabolizma. Zato smo od naše nutricionistice Marizele Šabanović (a pratimo je na Instagramu @nutricionizam.ba) preuzeli ovaj recept za ukusne kuglice OD SAMO TRI SASTOJKA za dobru probavu!
Sastojci:
100 g suhih šljiva bez košpice (ako ste osjetljivi na sumpor, operite ih)
30 g badema (potopiti u vodi na par sati)
20 g mljevenog lanenog sjemena.
Priprema:
Samljeti bademe, dodati šljive i lan. Sve dobro isjeckati u sjecku. Oblikovati kuglice.
**Od smjese se dobije 5 kuglica.
View this post on Instagram
SAVJET PLUS:
Pojesti naveče kao zadnji obrok 2 do 3 kuglice i zaliti sa čašom vode. Ujutro prvo popiti vodu ili čaj ili veoma blagu limunadu.
Trebalo bi pomoći da se preko noći pokrenu crijeva i da se ujutro lakše uspostavi stolica.
Ova smjesa ima dobar odnost topivih j netopivih vlakana a šljive sadrže i sorbitol koji djeluje kao laksativ.
I na kraju, Marizelin savjet: “Morate biti uporni”…
Instagram @nutricionizam.ba