Novi svijet ukusa: Zdrav začin sa Kikkoman višenamjenskim sosom

by | 6 Augusta, 2021
kikkoman sos

Vjerujemo da ste već čuli za Kikkoman, jer u posljednjih tri stotine godina vodeći proizvođač sosa od soje u svijetu

Još od XVII vijeka, kada je počela priča Kikkoman, pa sve do danas, tradicionalni način proizvodnje sosa koji je dobijen isključivo prirodnim vrenjem, nikada se nije promijenio, niti su se promijenili sastojci koji čine ovaj jedinstveni japanski sos: soja, pšenica, voda i so.

Svenamjenski sos koji produbljuje arome

Sos od soje nije samo osnovni sastojak bilo kog jelovnika baziran na azijskoj kuhinji, već je u pitanju svenamjenski sos koji produbljuje svaku aromu i pruža uzbudljivo iskustvo, bilo da ste ga upotrijebili u pravljenju soseva, začinskih mješavina, ili da ga koristite kao centralnu
figuru vašeg predjela.

Ne treba napominjati da je u ugostiteljstvu ukus najvažniji, a Kikkoman je tu da vam pomogne da zakoračite u potpuno novi svijet ukusnih mogućnosti.

Otkrijte tajnu umamija koji obogaćuje svaki obrok i prilagodljivost ovog sosa koji vam dozvoljava da eksperimentišete u miješanju ukusa i kulinarskih tradicija svih krajeva naše planete.

kikkoman sos

Foto: PR

Kikkoman Sos od soje dobijen prirodnim vrenjem

Lako prilagodljiv, svenamjenski sos koji produbljuje i obogaćuje ukuse svih vrsta jela. Koristi se u svim kuhinjama svijeta, od azijske, pa do zapadnih kultura.

Istaknite ovaj sos kao elegantan začin uz svježu salatu, morske plodove, ribu ili meso u svojoj jedinstvenoj, posebno dizajniranoj flašici, ili ga koristite u kuhinji kao dodatak i neizbježan sastojak vaših soseva, glazura, supa, bujona, pirea, marinada, umaka i preliva.

Kikkoman sos od soje je jedan od najstarijih sastojaka za jela koji u sebi sadrže umami, o kojem se toliko priča.

Jednostavan za čuvanje

Kikkoman sos od soje dobijen prirodnim vrenjem sadrži više od 285 posebnih aroma i elemenata aroma i kao takav je vrlo lak za upotrebu, prilagodljiv svim jelima i jednostavan za čuvanje.

Bogat ukus i nježna boja ćilibara se besprijekorno sjedinjuju sa drugim sastojcima bez maskiranja ili nadjačavanja ukusa. Može se koristiti umjesto soli, kako bi se umanjio nivo prisutnog natrijuma u vašim jelima, a ujedno obogaćuje ukus umamijem.

Začinjavanjem vašeg jela jednom kašičicom Kikkoman sosa od soje dobijenog prirodnim vrenjem dobija se jednaki efekat kao da ste upotrijebili jednu punu kašiku soli, ali je u ovom slučaju nivo natrijuma sveden na minimum.

kikkoman sos

Foto: PR

Umami…

…jedna je od popularnijih riječi koja se upotrebljava u svijetu kulinarstva, sve više i više.
Peti ukus, čorbasti ukus, mesnati, sladak, slan, neobjašnjivo bogat ukus u ustima, čarobni sastojak…

Dakle, šta je tačno umami?

Hemijsko objašnjenje nam govori da je u pitanju visoka koncentracija amino kiselina, u ovom slučaju kao prirodan rezultat dugotrajnog vrenja. Narodski rečeno – prirodan pojačivač  kusa. Obogaćuje ukuse, a potpuno je zdrav i prirodan! Ovako visok nivo amino kiselina može se naći u parmezanu, dinstanim gljivama i u paradajz sosu, ali za razliku od svih navedenih, naš sos od soje dobijen prirodnim vrenjem je jedini umami sastojak čija namjena je toliko širokog spektra.

Sigurni smo da nećete dodavati parmezan ili paradajz sos u baš svako vaše jelo – i tu je upravo  ajveća razlika. Sada vam je jasno zašto je naš sos od soje svenamjenski sos.

Drugim riječima, Kikkoman sos od soje dobijen prirodnim vrenjem mogao bi se nazvati jednostavnije – “instant umami”.

Sinergija

Umami djeluje kao prirodan pojačivač aroma gotovo svakom jelu. Ovo je vrlo važno znati, pogotovo ako pripremate jelo koje sadrži druge sastojke bogate umamijem, kao što je to piletina, junetina, riba, morski plodovi, gljive ili paradajz.

Ne zaboravite da je ključ uspjeha spajanja različih ukusa (sinergije) upravo balans, odnosno uravnoteženost. U mnogim slučajevima, posebno kada nije u pitanju azijska kuhinja, vrlo je bitno da ukus sosa od soje ostane u pozadini nekog jela, tj. da se ne ističe, kako ne bi mogao biti prepoznat kao zaseban sastojak.

Zbog toga, pažljivo upotrebljavajte sos, kao što to činite sa solju i biberom. Začinite jelo prema vašem ukusu.

Mi preporučujemo da u sezoni roštilja, obogatite ukus vašeg roštilja Kikkoman sosevima.

PROMO

PROMO