Jednostavan način kako se opustiti i podići raspoloženje u trenu
Bilo da je u pitanju stres na poslu, hrpa porodičnih obaveza ili hormonalne promjene, lako je postati razdražljiv, tužan, negativan ili ljutit. Ove...
Gladne oči, koliko puta ste čuli taj izraz, ustvari koliko puta ste se loše osjećali zbog toga, jer ste naručili desert koji jednostavno izgleda tako dobro, a zapravo uopšte niste bili gladni?
Postoji sedam različitih tipova gladi na koje možemo svjesno odgovoriti kada nas uhvati jedan od njih, piše Nova.rs.
Gladne oči – Reagujemo na ono što vidimo, stoga će nam predivno posluženo jelo uvijek biti privlačno. Kako bi zadovoljili glad, možemo da počastimo svoje oči s hranom prije nego je stavimo u usta. Ako našu večeru jedemo dok gledamo televiziju, odbacujemo priliku da cijenimo našu hranu u potpunosti. Upravo zato korisno je lijepo ukrasiti svoj tanjir i posvetiti mu svu svoju pažnju prije konzumacije hrane.
Gladan nos – Ono što u većini slučajeva mislimo o ukusu povezano je s mirisom hrane. Naše čulo mirisa osjetljivije je nego čulo ukusa. Kako bi zadovoljili miris, pokušajte s vježbom mirisanja vaše hrane prije nego što počnete da jedete. Na taj način ćete koncentrisano uživati u hrani i njenoj aromi. Kada osjetite mirise koji vam se sviđaju (miris vanile ili cimeta), dobro razmislite kakve emocije bude u vama.
Gladna usta – Ono što mislimo o ukusnoj hrani često ima veze s tim iz koje zemlje dolazimo i kako se jelo u našoj porodici. To uključuje koliko želimo da nam hrana bude slana ili slatka i kakve začine volimo. Ono što se u našoj zemlji smatra specijalitetom, u drugoj je sasvim neprihvatljivo.
Gladan stomak – Nadutost u želucu jasan je znak da smo gladni. Ipak, to ne mora da znači da je našem tijelu potrebna hrana. Uglavnom je riječ o refleksnom osjećaju koji doživljavamo jer se tijelo naviklo da jede u to vrijeme. Iako to tumačimo kao posljednju fazu gladovanja, to može biti i manifestacija anksioznosti i nervoze.
Gladan duh – Moderna vremena od nas su stvorila osobe koje jedu zbog anksioznosti. Bombarduju nas raznim dijetama i savjetima nutricionista, a unutrašnji glas nam govori šta bi trebalo da jedemo, a šta ne. Kada se naše prehrambene navike nađu u sukobu s najnovijim nutricionističkim otkrićima razapeti smo između onoga šta bismo htjeli i ne bi smjeli. Smirite se i fokusirajte se na svoje želje i potrebe. To će vam pomoći da osvijestite signale koje šalje tijelo.
Gladno srce – Šta i kada jedemo u većini slučajeva je povezano s našim emocijama. Možda ćemo žuditi za određenom hranom jer smo je jeli u djetinjstvu ili zato što je povezujemo s poslasticom koja nam daje utjehu. Ponekad jedemo kako bi umanjili emocionalnu bol. Pokušajte shvatiti koje emocije osjećate prije nego što se bacite na grickalice i možda ćete naći drugi način kako da ih zadovoljite. Nazovite prijatelja ili popijte šolju čaja.
Prava glad – Prava glad je onaj tip gladi koja zahtijeva nadoknađivanje potrošene energije kroz konzumaciju hranjivih stvari potrebnih našem organizmu. Kada smo bili mali intuitivno smo znali kada smo gladni i za čime nam tijelo žudi, ali s vremenom smo izgubili tu ”sposobnost”. Ipak, moguće je vratiti tu potrebu baš kao što smo znali to da radimo u djetinjstvu.
Image Source/Getty Images via Guliver