Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept…
U šljivama još možemo uživati i – iskoristiti ih za spremanje ukusnih slastica. Danas vam donosimo recept za jednostavnu i ukusnu štrudlu sa šljivama.
SASTOJCI (ZA 3 štrudle):
– 9 kora za štrudle
– 1,5 kg šljiva
– 3 čaše jogurta
– 1 čaša ulja
– 1 čaša šećera
– 1,5 čaša griza
– 1 prašak za pecivo
PRIPREMA
Šljive operite, prerežite i izvadite iz njih koštice pa zatim narežite na manje komade. Podijelite ih na tri dijela.
Jogurt i ulje pomiješajte, zatim dodajte preostale sastojke i dobro razradite kuhačom ili pjenjačom.
Uzmite tri kore. Prvu premažite s tri-četiri žlice fila, stavite na nju drugu koru koju takođe premažite, pokrijte trećom korom na koju ćete staviti istu količinu fila i zatim rasporediti trećinu pripremljenih šljiva. Pažljivo zarolajte i položite na pleh premazan uljem.
Ponovite isti postupak s preostalim korama, filom i šljivama.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok štrudla ne dobije lijepu zlatnu boju. Nakon pečenja ostavite da se ohladi, narežite je i po želji pospite šećerom u prahu.
Originalno objavljeno na zadovoljna.dnevnik.hr
voltan1 / iStock via Getty