Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Priprema:
1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snjeg.
2. Posebno umutiti žumanca i šećer pa kuvati na pari dok se ne dobije gust fil. Zatim dodati margarin i 100 g čokolade pa nastaviti sa kuvanjem dok se svi sastojci ne otope kako bi se dobila ujednačena smjesa.
3. U ohlađenu smjesu dodati višnje, mlevene orahe i keks, te promješati.
4. Na kraju dodati snjeg od bjelanaca i polako promješati varjačom.
5. Pripremljenom smjesom nafilovati oblande.
6. Na pari otopiti preostalu čokoladu sa malo ulja i preliti preko gornje kore. Ostaviti da se stegne a potom oblandu isjeći na parčad željene veličine.
Izvor: Dobra hrana