Pašteta od patlidžana

by | 14 Maja, 2013

Sastojci:

  • 2 plava patlidžana
  • 2 jajeta
  • 1 češanj bijelog luka
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 2 kisela krastavca
  • 5 zelenih maslina
  • 3 kašike majoneza
  • 1 ravna kašika senfa
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • mješavina začina
  • so, biber

Priprema:

1. Patlidžan oguliti i isjeći na kolutove. Zatim posoliti i ostaviti da pusti sok.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje, poprskati maslinovim uljem i poslagati u njega kolutove patlidžana. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne omekša.
3. Jaja obariti, kisele krastavce i zelene masline ocijediti.
4. Crni luk očistiti i isjeći na krupnije komade.
5. U blenderu sjediniti ohlađeni patlidžan, jaja, masline, kisele krastavce, crni i bijeli luk. Dodati senf, majonez i začine po ukusu te sve izmiksati kako bi se dobila fina kremasta smjesa.
6. Pripremljenu paštetu ostaviti u frižideru da se ohladi prije služenja.

Izvor: Dobra hrana